Munitie uitgelegd

In dit artikel gaan we het hebben over munitie, want om het kaartje te kunnen raken, heb je naast een wapen natuurlijk een projectiel nodig. De tips die in dit artikel gegeven worden gelden niet alleen voor schieten met geweer, maar gaan op voor willekeurig welk wapen, zelfs voor luchtwapen kogeltjes!

De prijs van munitie loopt enorm uiteen. Bij het goedkoopste kaliber (.22LR, waar we ons in dit artikel even tot beperken) is dit variërend van €3,50 voor een doosje van 50 patronen, tot €25,- of zelfs nog duurder. De regel “goedkoop is duurkoop” gaat echter bij de aanschaf van munitie zeker niet altijd op. De ene loop is namelijk wat kieskeuriger dan het ander. Een doosje Lapua van €25,- hoeft dus niet per definitie beter te schieten dan een doosje CCI Standard van €3,50.

Munitie (zeker .22LR) luistert nauw. De enige manier om erachter te komen welke munitie het beste bij jouw wapen past, is door simpelweg testen. Welk merk en type het beste bij jouw geweer of karabijn past is namelijk voor 80% afhankelijk van de loop. De overige 20% wordt bepaald door zaken als de slagpin, lock-time, bedding van de actie in de kolf, de zogenaamde ‘head-space’ van de grendel, en zelfs de torque van de boutjes die de actie en kolf aan elkaar verbinden! Dat stukje wil ik in dit artikel even laten voor wat het is, omdat dit in een ander artikel separaat behandeld gaat worden.

 

De loop is dus voor een belangrijk deel bepalend voor hoe nauwkeurig je wapen schiet, even los van de schutter zelf natuurlijk. Het is zelfs zo dat twee lopen van één en hetzelfde merk- en type geweer met exact dezelfde munitie onderling compleet andere resultaten kunnen opleveren in het schotbeeld. Het bepalen van de juiste munitie voor jouw wapen komt dus neer op domweg testen. En zelfs wanneer je de voor jouw wapen ideale munitie gevonden heb, kan er zelfs verschil optreden tussen verschillende productie batches/lotnummers. Een verandering in loodcompositie of andere kogelmallen die gebruikt worden, kunnen heel subtiele – niet visueel waarneembare – verschillen opleveren bij de munitie die de accuratesse positief, maar ook negatief kunnen beïnvloeden. Het is daarom altijd raadzaam om wanneer je de voor jouw wapen ‘perfecte’ munitie gevonden hebt, daar flink van in te kopen zodat je niet iedere keer weer opnieuw moet testen om de meest accurate munitie te vinden. Zelf bewaar ik die perfecte batches overigens altijd voor wedstrijden.

Het aanbod in .22LR munitie is vrij groot, waardoor het kiezen van de juiste munitie een beste uitdaging kan worden. Informeer bij collega schutters met eenzelfde wapen waar zij de beste ervaringen mee hebben, en begin dan met die merken. Dat scheelt al flink zoeken en bespaart je een hoop geld en wie weet heb je geluk en tref je in een keer het juiste merk en type. Hou er bij het testen ook rekening mee dat een nieuwe loop ook nog ingeschoten moet worden. De ervaring leert dat dit gemiddeld 1.000 tot 1.500 schoten kost voordat de loop is ingeschoten, maar ook dat is weer afhankelijk van de loop. Bij het inschieten is het kiezen voor goedkopere munitie dus aan te raden om de trekken en velden en oneffenheden van de loop te vullen met lood, dit noemen we het zogenaamde “seasoning”. Daarnaast moet je het wapen met al z’n eigenaardigheden zelf ook nog leren kennen, en ook dat kost tijd.

Als je verschillende munitiesoorten gaat testen, maak dan altijd tussen de verschillende merken en soorten in, even de loop schoon met een bore snake of poetsstok, zonder reinigende middelen of oliën. Het tussendoor schoonmaken is van belang omdat ieder merk weer een eigen coating of lubricant gebruikt voor de kogels, maar ook weer eigen primers die het meest vervuilend zijn. Hoe vaak je normaal gesproken een loop moet reinigen is overigens te beantwoorden met één simpel antwoord; zodra je merkt dat het wapen inaccuraat begint te worden en geen moment eerder, alle prachtige verhalen die de rondte doen op het internet ten spijt.

Bij .22LR heb je de zogenaamde “Sub Sonic” (SS), “Standard Velocity” (SV), “High Velocity” (HV) en “Hyper/Ultra- Velocity” (UV) munitie. De eerste twee soorten zijn subsonisch (dus hebben een mondingssnelheid die trager is dan 343 meter per seconde bij een temperatuur van 20º Celsius, op zeeniveau en bij een relatieve luchtvochtigheid van 80%), de laatste twee zijn supersonisch en dus sneller dan het geluid. Voordat je gaat testen is het misschien handig om te weten dat HV en UV munitie bij de niet alle verenigingen zijn toegestaan om de simpele reden dat deze patronen nogal veel herrie maken. Niet alleen de ontbranding van het kruit geluid produceert, maar het doorbreken van de geluidsbarrière doet er nog eens flink een schepje bovenop doet. Dit noemt men ook wel de “sonic boom”.

Het geweer dat ik zelf voor Optiek gebruik is een zwaar gemodificeerde CZ455, waar nu allen nog maar de kast en grendelbuis van over zijn. De rest is allemaal gedurende de afgelopen twee jaren vervangen voor kwalitatief hoogwaardige onderdelen, waaronder de loop. Toen ik het karabijntje nieuw kocht leek deze het beste te schieten met SK Rifle Match. Na ongeveer 1.000 schoten begon het schotbeeld onrustig te worden en opende de groepjes flink, de loop was ingeschoten zo bleek. Na lang testen met andere munitie bleek dat Eley Club de beste resultaten opleverde. De duurdere RWS R50 groepeerde niet goed, net als Lapua X-Act en Midas+. Deze munitie valt in de duurdere prijsklasse en daar zou je automatisch betere resultaten van verwachten, terwijl de SK en Eley patronen ondanks hun aanzienlijk kleinere groepjes opleverde. Na de aanschaf van een nieuwe loop (een drop-in match-grade loop van het merk Lilja) kon het hele proces weer van vooraf aan beginnen met wederom verrassende resultaten. De Lilja loop schiet juist weer beter met de duurdere Lapua munitie. Het bewijs dat goedkoop dus niet altijd duurkoop hoeft te zijn, was hiermee geleverd en die ervaring is dan ook de basis voor dit artikel.

Als ik met collega schutters spreek, zijn er verrassend weinig mensen die dit wel eens uitvoerig getest hebben. Op zich als je het goed wil doen, ook wel enigszins logisch. Een uitgebreide test kan je immers al snel zo’n €500 lichter maken en kost tijd… héél veel tijd! Maar wil je uiteindelijk serieuze resultaten behalen, dan ontkom je hier eingelijk niet aan. Als je gaat testen, probeer dit dan in een schietbok te doen, waarbij je het wapen volledig vast kunt zetten. Bij voorkeur de losse actie (dus zonder de kolf) om alle variabelen zoveel mogelijk uit te sluiten. Beschik je niet over een schietbok, probeer dan in beginsel met een schietzak voor én achter.

Wanneer je eenmaal de juiste munitie hebt gevonden voor jouw wapen, dan is het aan te raden om van die specifieke batch het nodige in te slaan. Vraag bij het aanschaffen van testmunitie ook of de leverancier voldoende in voorraad heeft van het lotnummer dat je meeneemt, zodat je na het testen direct de nodige ‘broodjes’ kunt reserveren.

Lees ook de gerelateerde artikelen Richtkijkers uitgelegd en Ondersteunende middelen uitgelegd.SaveSave

SaveSave

Deel dit artikel via:

Ondersteunende middelen uitgelegd
Richtkijkers uitgelegd
Loading Likes...