Ondersteunende middelen uitgelegd

In tegenstelling tot de reguliere KNSA/ISSF gereglementeerde disciplines, is bij Benchrest, Optiek of PG (Precisie Geweer) het gebruik van bipods of andere ondersteunende middelen wel toegestaan. Bij deze disciplines zijn dit zelfs essentiële hulpmiddelen. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten bipods en steunen die te verkrijgen zijn, en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Bipods:
De twee meest bekende fabrikanten van bipods zijn B&T Industries en Harris. De verschillen tussen beiden zijn groot en het zijn de meest gekopieerde bipods. Een originele Harris bipod kost al snel tussen de € 100,- en €150,- en een Atlas bipod van B&T ligt al snel tussen de €200,- en €350,-. Het verschil tussen beiden is vrij groot. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de Harris, omdat deze minder rigide is dan de Atlas. Alhoewel beide bipods in staat zijn om de klappen van een wapen tot kaliber .308 prima op te vangen, is de Atlas beter geschikt voor de zwaardere kalibers. Dit heeft te maken met de wijze waarop de poten van de bipod worden geborgd bij het uitklappen. De Atlas poten zitten ingeklemd in een metalen schijf, terwijl de Harris werkt met veren aan de poten.

 
Harris bipod

Atlas bipod

Clones van beiden zijn al verkrijgbaar vanaf €35,- maar deze zijn lang niet altijd even goed. Bij de Harris clones worden regelmatig zwakkere veren gebruikt die de poten op hun plaats moeten houden, wat leuk is voor een airsoft geweertje, maar met een vuurwapen met terugslag kan dit toch gevaarlijke situaties opleveren zoals het spontaan inklappen van de bipod. Mijn advies is dan ook om een bipod (clone of origineel) bij een gerenommeerde wapenhandel aan te schaffen en uit te leggen waarvoor je het gaat gebruiken, om teleurstellingen te voorkomen.

Bipods kunnen op verschillende manieren aan de kolf gemonteerd worden. De meest gangbare is door deze via de swivel stud vast te zetten. Een andere manier van bevestigen is via een weaver- of picatinny rail onder aan de kolf. Het een en ander is afhankelijk van wat de vormen van de kolf toelaat. Voor beide type bipods zijn overigens adapters te verkrijgen waarmee ze uitwisselbaar worden voor zowel weaver/picatinny als voor swivel. Het monteren van beide bevestigingspunten op de kolf (voor zover deze nog niet aanwezig is) is relatief eenvoudig. Een swivel stud laat zich echter wat eenvoudiger in de kolf boren, terwijl een weaver/picatinny rail  wat lastiger kan zijn, afhankelijk van de kolf. Bij een zogenaamd vrijgeweer zit over het algemeen een UIT rails, waar ook adapters voor beschikbaar zijn die je eenvoudig inklemt in de rails.


Swivel stud

Weaver/picatinny rail

Bij de aanschaf van een bipod is het belangrijk dat je rekening houdt met de reglementen van de betreffende discipline de je gaat schieten. Bij bijvoorbeeld optiek staat er namelijk vermeld in de reglementen dat een bipod vrij links- en rechtsom moet kunnen bewegen (zwenken/kantelen). Niet alle bipods beschikken over deze functionaliteit. F-Klasse bipods zijn bij optiek, vanwege het feit dat deze star zijn, niet toegestaan.

Steunen:
Een geweersteun is er ook in veel variaties te krijgen. Twee bekende merken zijn Vanguard en Caldwell. Met prijskaartjes van zo rond de €80,- zijn ze ook nog redelijk betaalbaar. Het nadeel van een losse geweersteun is dat je deze altijd los mee moet nemen, terwijl een bipod onder de kolf vast zit. De Vanguard Porta-Aim laat zich tot een relatief klein geheel inklappen, terwijl een steun als die van Caldwell wat logger is. Beiden laten zich traploos in hoogte verstellen, waarbij de basis van de Vanguard wel iets hoger ligt dan die van de Caldwell. Belangrijk dus voor liggende schutters!


Caldwell Rife Rest

Vanguard Porta-Aim

Schietzakken
En dan zijn er natuurlijk nog verschillende soorten schietzakken. Deze bieden, net als de steunen, een stabiel platform waarbij het geweer netjes vrij op natuurlijke manier naar achteren kan bewegen tijdens het schot. Dit voorkomt de zogenaamde “muzzle flip” die bij de meeste bipods wel voelbaar zijn, alhoewel dat bij kleinkaliber geweren en karabijnen minder merkbaar is, kan het met name bij meer onervaren schutters door fouten in de houding, toch een probleem zijn. Naast normale schietzakken zijn er ook die echter niet toegestaan zijn, zoals de Caldwell Tack Driver omdat bij deze schietzak de kolf praktisch helemaal ingeklemd zit.


Caldwell schietzak

Caldwell Tack Driver

Niet toegestaan
Ondersteunende middelen die niet toegestaan zijn bij zowel Optiek als PG, zijn bijvoorbeeld de standaard geweersteunen die ontworpen zijn om lucht- en vuurgeweren rechtop neer te kunnen leggen. Zogenaamde schietbokken – welke bedoeld zijn om een geweer nauwkeurig in te kunnen schieten, zijn evenmin toegestaan om de simpele reden dat je een wapen hierin volledig klem kunt zetten en alle variabelen aan de kant van de schutter elimineert. Bij Benchrest gelden overigens ten opzichte van Optiek en PG weer heel andere regels, daar mag een wapen namelijk wel volledig klem gezet worden.


Schietbok

Geweersteun

Welke keuze je uiteindelijk maakt op het gebied van ondersteunende middelen is geheel persoonlijk en afhankelijk van de discipline die je ermee wil gaan schieten. Een schietzak koop je al vanaf een paar tientjes, terwijl een high-end Atlas bipod je ruim €400,- armer kan maken.

Lees ook de gerelateerde artikelen Munitie uitgelegd en Richtkijkers uitgelegd.

Deel dit artikel via:

Eley introduceert Ventus match-grade diabolo's
Munitie uitgelegd
Loading Likes...