De handstop, meer dan een stukje aluminium

Bij disciplines waarbij een schietriem wordt gebruikt, zoals KKG liggend en knielend, is een handstop een essentieel onderdeel. De schietriem wordt eraan vastgezet en het zorgt dat de hand in de juiste positie stabiel onder het geweer geplaatst kan worden. Toch is dit kleine stukje metaal belangrijker dan menigeen denkt. De standaard handstops doen precies wat ze moeten doen, maar bieden weinig tot geen comfort. Gelukkig zijn er alternatieven op de markt die niet de wereld kosten, maar absoluut helpen bij een stabielere houding en een minder pijnlijke hand.

Ik ben zelf rechtshandig, wat betekent dat het wapen op mijn linkerhand rust. Aangezien ik in het verleden mijn linker pols twee maal flink gebroken heb, blijft dit altijd een zwakke plek. Zo’n geweer van bijna 5KG dat een uur lang rust op die pols wordt dus al vrij snel oncomfortabel, om niet te zeggen pijnlijk. Na 30 schoten zie ik dan ook dat mijn groepjes al snel groter worden hierdoor. Op zoek dus naar een meer comfortabele handstop. De keuze is niet heel ruim, maar er komen constant bij de zoektocht naar een alternatief twee merken naar voren; MEC en AHG (Anschütz).

Van het merk MEC heb ik de handstop van het type 6227 bekeken, van AHG de 6229 Integral. Beide handstops zijn niet alleen ergonomischer, maar ook hoger dan de standaard handstops en bieden de mogelijkheid zowel horizontaal als verticaal te kunnen verstellen. De MEC heb ik eens te leen gehad om te kijken hoe of deze aanvoelt, en na wat aanpassingen zag dit direct een rustiger schotbeeld en voelde mijn hand minder pijnlijk aan na 60 schoten. Uiteindelijk heb ik de AHG 6229 Integral aangeschaft, na een wat gedetailleerder onderzoek naar het verschil tussen beiden.

De AHG 6229 Integral

De MEC 6227

Voordat we de details in duiken, na de nodige uren trainen met de AHG 6229 Integral handstop kan ik niet anders dan concluderen dat de €114,- euro die dit stukje staal en aluminium nieuw kost, absoluut zijn prijs waard is voor de schutter die nèt even die paar puntjes meer eruit wil persen. Voor mij persoonlijk behoort de pijnlijke pols tot het verleden en de doorbloeding van mijn hand wordt ook niet langer afgeklemd omdat de schietriem door de te kleine handstop niet langer een barrière vormt tussen beiden. De AHG handstop biedt de mogelijkheid om op de verstelbare stop de schietriem te monteren, of op de montageklem. Waar je de riem ook vastzet, de handstop voorkomt dat de riem de hand afklemt. Na ruim anderhalve maand trainen met de nieuwe handstop zie ik mijn score nog langzaam aan omhoog gaan, maar belangrijker nog het verhoogt het comfort drastisch!

Op de productfoto’s oogt de handstop groter dan deze in werkelijkheid is. Het viel mij eerlijk gezegd wat tegen toen ik deze uit de verpakking haalde. Het gezegde “size matters” gaat in dit geval zeker niet op. Het verstellen verloopt door een aantal inbusboutjes los te draaien en vervolgens de handstop in de meest comfortabele positie weer vast te zetten. Het kantelen van de handstop gaat met twee inbusboutjes, het om z’n as verstellen met slechts één. Het is een kwestie van uitproberen totdat je de juiste positie hebt uitgevogeld, maar eenmaal goed afgesteld vraag je jezelf af hoe je ooit zonder gekund hebt.

Kwalitatief zijn de MEC en AHG handstops vergelijkbaar en beiden zijn toegestaan volgens het ISSF reglement. De wijze waarop de afstelling plaatsvindt wijkt uiteraard iets af, maar beiden zijn zéér comfortabel te noemen. Oerdegelijk en bij normaal gebruik kan het niet anders dan dat deze handstops een leven lang meegaan. Voor de serieuze wedstrijdschutter dus een aanrader. Ons advies is om bij een gerenommeerde wapenhandel beiden gewoon uit te proberen om te zien welke jou het beste ligt. Krale-schietsport in Staphorst voert beide merken, maar even informeren of ze op voorraad zijn is aan te raden.

SaveSave

Deel dit artikel via:

Hoe oud is mijn Anschütz matchgeweer?
Het belang van oog-oefeningen
Loading Likes...