Verontwaardiging over schrappen drie Olympische schietsportdisciplines

De sportonderdelen voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs zijn bekend gemaakt. Opvallend is dat er een aantal disciplines zijn geschrapt, terwijl andere vervangen zullen worden door zogenaamde “mixed team” onderdelen. De oplettende sportschutter zal het niet ontgaan zijn dat in 2020 tijdens de Spelen in Tokyo KKG 50m liggend, 50m vrij pistool en Double Tap niet meer voorkomen in het lijstje van onderdelen. Tijdens de 2017 ISSF World Cup finals, die momenteel in New Delhi India gehouden worden, zal het de laatste keer dat deze disciplines verschoten zullen worden tijdens een wereldwijd schietsportevenement.

Volgens de ISSF volgt het besluit om deze onderdelen te schrappen op een reeks aanbevelingen van het International Olympic Committee die meer gender-gelijkheid wil bewerkstelligen binnen de Olympische disciplines. Sportonderdelen waarbij alleen mannen deelnemen moeten vervangen worden voor gemengde onderdelen of geschrapt worden. Vreemd genoeg waren op de 50m onderdelen het alleen maar de mannen die deelnamen. Daarvoor in de plaats komen gemixte 10-meter onderdelen waarbij ieder team bestaat uit een man en een vrouw. Vanuit de schietsportwereld is er wisselend gereageerd op dit besluit, maar hoofdzakelijk met afschuw. Het is publiek geheim dat het IOC al langer aanstuurt op het uitfaseren van vuurwapens tijdens de Olympische Spelen en deze te vervangen voor lucht- en laser. En hiermee lijken de eerste stappen in die richting gezet te zijn.

Ondanks de enorme populariteit van met name de 50m disciplines, zullen we dit in de toekomst dus vermoedelijk niet meer in Olympisch wedstrijdverband gaan terugzien. Grote namen als Francesco Repich, eigenaar van het Zwitserse Morini Competition Arm S.A., uitte een jaar geleden in een open brief op Facebook al zijn verontwaardiging over het besluit van de 2020 spelen in Tokyo, maar zo blijkt tegen dovemansoren.

Deel dit artikel via:

De reputatie van de schietsport
Target Scan, schotwaardering voor iOS en Android
Loading Likes...