Het belang van oog-oefeningen

Schutters die de 40 zijn gepasseerd, krijgen er vroeger of later allemaal mee te maken; verslechterd zicht en de onvermijdelijke leesbril. Het in de avonduren op de bank hangen en televisie kijken én ook veel achter een beeldscherm zitten op het werk, dragen bij dat  onze ogen steeds luier worden. Dit komt doordat we constant gefocust zijn op een vaste en relatief korte afstand, en daar is het menselijk oog niet voor gemaakt.  Het oog is misschien wel een van de meest onderschatte, maar tevens ook meest belangrijke onderdelen van het sportschieten. Immers, zonder goed zicht is het acquireren van een doel een knap lastige klus.

Het oog wordt door spieren bewogen, en zoals met alle spieren in je lichaam zijn ook deze te trainen. Hieronder een aantal tips die je kunt volgen om zo je ogen sterker te maken. Je zult merken dat na een tijd lang deze oefeningen dagelijks te doen, je er niet alleen op de schietbaan flink profijt van hebt, maar ook in de rest van het dagelijks leven.

  1. Eet gezond! Het klinkt voor de hand liggend, maar een gezond dieet heeft ook een positief effect op je oog en oogspieren.
  2. Werk je achter een beeldscherm, zorg dan dat je ieder half uur minimaal een minuut naar objecten kijkt op wisselende afstanden.
  3. Masseer je ogen 3x daags zachtjes gedurende een minuut.
  4. Ben je brildragend, probeer ook regelmatig zonder bril te kijken.
  5. Doe dagelijks een serie oefeningen zoals in het filmpje hieronder.

Het volgen van deze tips zorgt uiteraard niet dat je spontaan 20/20 gezichtsvermogen krijgt, maar bij het langdurig turen naar een keep/korrel of door een diopter, zul je wel merken dat het je aanzienlijk minder moeite gaat kosten om scherp te blijven zien. In het begin trekken de ongetrainde oogspieren nog flink, maar na verloop van tijd zullen ze soepeler worden en verdwijnt het trekkende gevoel. Advies, let wel op waar je de oefeningen doet. Op het werk ten overstaan van al je collega’s kan er wat vreemd uitzien. ?

Deel dit artikel via:

De handstop, meer dan een stukje aluminium
Per 10-2018 aantal schoten voor vrouwen gelijk aan mannen
Loading Likes...