Hoe oud is mijn Anschütz matchgeweer?

Dat er enorm veel Anschütz matchgeweren in omloop zijn, zal niemand verbazen. Kijk maar eens op een gemiddelde KKG wedstrijd of in de kluis bij een schietsportvereniging, daar zie je al snel hoofdzakelijk matchgeweren van dit merk. Veel van de geweren die in omloop zijn, zijn al een of meerdere malen van eigenaar verwisseld. Die oudjes zijn nog prima in staat om mouches mee te melken en kunnen ook nog makkelijk vele jaren mee. Bij de diverse wapenhandels worden ze dan ook in overvloede 2e hands aangeboden. Maar als je in de markt bent voor een oldtimer, of je hebt er al een 2e hands gekocht, hoe kom je er dan achter wat de leeftijd is van dat wapen, want meestal is de oorspronkelijke aankoopfactuur niet meer aanwezig.

De leeftijd van een Anschütz kan vastgesteld worden aan de hand van een reeks karakters op de loop, van bovenaf gezien aan de linkerzijde precies op het punt waar de loop en kast elkaar ontmoeten. Naast de proefbank stempel staat deze code. Tot 1978 stempelde het in het Duitse Ulm gevestigde bedrijf netjes de laatste twee cijfers van het jaartal in de loop, maar met ingang van dat jaar begon men met het gebruiken van een twee-letter code. Deze is als volgt opgebouwd;

A = 0
B = 1
C = 2
D = 3
E = 4
F = 5
G = 6
H = 7
I & J = 8
K = 9

Een loop met de code “AE” is dus gemaakt in het jaar A=0 E=4 ofwel 2004. Een loop met de code H=7 K=9 dateert uit 1979. Staat er “72” dan is het bouwjaar 1972. Zelf heb ik in november 2016 een Anschütz 54 Match gekocht uit 1974, die ik inmiddels langzaam aan het moderniseren ben. De originele kolf zag er gehavend uit, maar het staal was wonderbaarlijk genoeg nog als nieuw en zonder beschadigingen of roest. Met de wetenschap dat ik het geweer toch in de loop van de tijd zou gaan moderniseren, kocht ik de “Annie” voor het luttele bedrag van €250,- bij Wapenhandel Janssen in Veenendaal.


De originele Anschütz 54-match vóór alle modificaties

Inmiddels zit een nieuwe Anschütz diopter op met verstelbare AHG iris, pola- en kleurenfilter, is er een verstelbare AHG duo iris M22 op de loop geplaatst, even als een betere 5020 match trekker, heb ik er een 1907 kolf onder gehangen die ik op zijn beurt weer heb voorzien van een AHG 6229 Integral handstop. Al met al een flinke upgrade voor relatief weinig geld, daar ik al deze zaken 2e hands op eGun.de heb gekocht. Het is inmiddels een zeer fraai geweer dat amper €600,- heeft gekost bij elkaar en waarmee ik regelmatig scores weet te behalen boven de 580 punten op 50-meter in de 590 regionen bij KKG 12-meter.


De Anschütz 54-match na alle modificaties

De match geweren van Anschütz, zeker de oudere generaties, zijn gebouwd om een leven lang mee te gaan. Als je er goed voor zorgt, regelmatig onderhoud pleegt wanneer nodig, en iedere keer na het schieten even een doekje met wapenolie langs de metalen delen haalt, kun je van zo’n oldtimer nog héél lang plezier hebben. Net als bij oldtimer luchtgeweren, hoeft ook het starten met een kleinkaliber match geweer niet de wereld te kosten. Want nieuw ben je toch al snel een duizendje of twee tot drie verder, en dat is een aardige smak geld. En die leeftijd, da’s gewoon leuk om te weten. De wetenschap dat ik schiet met een “Annie” die 44 jaar geleden gebouwd is, slechts 6 jaar nadat ik zelf ter aarde ben geworpen, is gewoon een leuk feitje.SaveSaveSaveSave

Deel dit artikel via:

LTC-geweer meldt nieuwe regels
De handstop, meer dan een stukje aluminium
Loading Likes...