ISSF wil dress code voor schietsport

De ISSF heeft onlangs kenbaar gemaakt dat zij een dress code wenselijk achten voor de schietsport. Op fora en social media doken er vooral negatieve berichten op vanwege de “bemoeizucht” van de internationale sportfederatie. Tijd om dus even iets dieper de materie in te duiken, want er valt namelijk vooral veel positiefs hierover over te melden.

De dress code zal van toepassing zijn op grote internationale ISSF georganiseerde wedstrijden. Of de KNSA deze regels over zal nemen is nog niets bekend, maar de verwachting is dat zij dit niet zullen overnemen omdat het voor veel sportschutters een drempel teveel is. Maar het gaat hier ook niet om kleine lokale wedstrijden, zoals een AK, DK, LKK of zelfs NK. Het gaat om schutters en teams die grote internationale wedstrijden schieten. En daar is zeer zeker wat voor te zeggen. Onlangs schoot ik zelf mee tijdens de ISAS2019 in Dortmund waar veel landen vertegenwoordigd waren. Op de baan moest je echter goed kijken naar welk land welke schutter vertegenwoordigde. Het was een rommeltje qua kleding, schoeisel en visueel niet echt aantrekkelijk te noemen. Het lijdt allemaal wat af van waar het werkelijk om gaat, de spanning van onze prachtige sport!

En daar ligt dus het probleem. Want de ISSF wil de schietsport ook voor de media aantrekkelijker maken om naar te kijken en dat lijkt mij persoonlijk een positief gegeven. Vergeef mij de woordspeling, maar we liggen al jaren onder vuur vanwege de constante onterechte associatie met zaken van gewelddadige aard die totaal niets met onze sport van doen hebben. Camouflage kleding tijdens wedstrijden is al verboden, gelukkig maar! Want dat soort kleding is dan precies wat zo’n associatie opwekt, hoe onterecht dat ook moge zijn! We hebben het over sport in wedstrijdverband, en daarbij geld voor nagenoeg alle sporten dat er bij grote internationale wedstrijden regels zijn voor de presentatie van de diverse atleten.

Laten we eerlijk zijn, neem een willekeurige voetbal-, hockey-, tennis-, of zelfs ping-pong -wedstrijd en je ziet uniformiteit in de kleding die gedragen wordt. Dat oogt prettiger, rustiger, je herkent de spelers direct aan de uniforme kleurstellingen wat het maakt het makkelijker maakt voor toeschouwers om een wedstrijd te kunnen volgen. Datzelfde doel streeft de ISSF nu dus ook na. Prima toch?!

Heb hij ideeën over hoe het beter kan? De ISSF vraagt om feedback, dus laat ze het rustig weten via munich@issf-sports.org

Deel dit artikel via:

Nederland naar Europese Spelen 2019 Minsk
Nederland pakt 8e plaats in de finale op het EK 10m LG heren.
Loading Likes...