Target Scan, schotwaardering voor iOS en Android

Voor zowel iOS als Android devices is er de app “Target Scan”. Een must voor de sportschutter die papieren kaartjes gebruikt! Met behulp van deze handige applicatie kunnen de kaartjes gefotografeerd worden en in een logboek worden opgeslagen. Metingen kunnen handmatig gecorrigeerd worden indien nodig, en correcties achteraf behoort sinds kort ook tot de mogelijkheden.

Target Scan metingen

Nagenoeg alle ISSF disciplines zijn opgenomen in Target Scan en mis je een type visueel, dan kun je bij de makers een verzoek indienen en wordt deze bij een volgende update toegevoegd. Na het starten van de app begin je met het aanmaken van een logboek voor een specifiek visueel. Je kunt daarbij series en aantal schoten per kaart opgeven, maar ook kaliber, soort meting (wedstrijd of training), datum en tijd, houding en een persoonlijke notitie. Eenmaal een logboek aangemaakt kun je direct beginnen met het bijhouden van je scores. De metingen zijn opvallend nauwkeurig en worden gedaan door een foto te maken van het kaartje, waarbij de gaten automatisch gedetecteerd worden. De beste resultaten worden verkregen als de meting gedaan wordt op een lichte of lichtgevende achtergrond. Speciaal daarvoor zit er een zogenaamde lichtbak functie in de app, die het scherm van je smartphone of tablet blauw laat oplichten, waardoor de metingen nòg accurater worden. De metingen kunnen per logboek overigens ingesteld worden op tellen met of zonder decimalen. Bij decimalen worden ook altijd de absolute scores weergegeven.

Volgens de makers is de automatische meting tussen de 0,2 en 0.5mm nauwkeurig, afhankelijk van het visueel en kogeltype. Bij een goede verlichting op de te lezen kaarten en wanneer je de lichtbakfunctie gebruikt, is onze constatering dat de accuratesse van de metingen over het algemeen meer richting de 0,1 tot 0,2mm nauwkeurigheid zit, op basis van metingen met geijkte apparatuur.

Het fijne van Target Scan is de statistieken functie, hiervoor is echter de aanschaf van de Pro-versie nodig. Een eenvoudige maar zeer doeltreffende grafiek geeft je inzicht in je persoonlijke progressie op basis van een variabel in te stellen periode van 1, 7, 30, 90, 180 en 360 dagen. De grafieken geven een score, gemiddelde straal, en afwijking op de X en Y as weer. De heatmap functie geeft je (ook weer over een in te stellen periode) een duidelijk overzicht in je gemiddelde groep-grootte. De individuele registraties laten overigens ook netjes de maximale spreiding zien van een meting. Verder kun je de onderlinge series apart bekijken, maar ook de individuele kaarten. Bij een gemeten reeks kaarten worden in het overzicht onderaan ook windage, elevatie, gemiddelde straal en maximale spreiding in millimeters weergegeven.

Targetscan statistieken (alleen in de Pro-versie)

De in de app aanwezige data is makkelijk te exporteren naar .CSV bestanden en PDF. De exportfunctie maakt complete PDF rapporten aan van metingen of een .CSV bestand met daarin alle individuele scores van een entry in het logboek. Helaas zijn de statistieken niet te exporteren, maar eenmaal via een .CSV export de data in een Excel sheet gestopt, kun dergelijke grafieken ook makkelijk zelf genereren.

PDF rapport van een meting

Target Scan is verkrijgbaar via de App Store van Apple of voor Android via Google Play en kost €11,99. Middels een in-app aankoop kan de Pro-versie aangeschaft worden voor nog eens €8,99 extra. Wat ons betreft absoluut de moeite waard!SaveSave

SaveSave

Deel dit artikel via:

Verontwaardiging over schrappen drie Olympische schietsportdisciplines
Eley introduceert Ventus match-grade diabolo's
Loading Likes...