Wedstrijdwapens, nieuw of een gebruikte old-timer?

De start van een carrière in de schietsport begint bij nagenoeg iedere schietsportvereniging met lucht. Luchtpistool of luchtgeweer leert je enorm goed inzicht krijgen in je eigen fouten en beperkingen omdat deze sportwapens geen enkele vorm van terugslag kennen. Zit een kogeltje niet in de 10, dan ligt de fout – bij een goed (afgesteld) wapen en de juiste munitie – dus helemaal bij jezelf. Het starten met de schietsport hoeft geen kostbare zaak te zijn. De meeste verenigingen hebben verenigingswapens in de kluis staan die de beginnende sportschutter gedurende zijn of haar lidmaatschap gewoon kan gebruiken. Maar er komt een moment dat je toch liever voor een eigen wapen gaat die je naar hartelust kunt afstellen en aanpassen. In dit artikel beperk ik mijzelf (als geweerschutter) alleen even tot het schuttersgereedschap met de lange lopen, alhoewel dit verhaal absoluut ook opgaat voor luchtpistolen!

Bij de zoektocht naar een goed wedstrijdgeweer komen de meeste mensen al meestal vrij vlot van een koude kermis thuis. Want om een beetje kwaliteit in huis te halen moet je al minimaal denken aan €1.300,- voor een persluchtgeweer van de bekende premium-merken zoals Anschütz, Feinwerkbau, Steyr en Walther, en dat is vaak even slikken. En dan heb ik het nog even niet over bijkomende kosten zoals een duikfles zodat je de druk cylinder kunt vullen en een reserve cylinder. Maar gelukkig zijn er alternatieven. Je kunt kiezen voor een b-merk, maar dat is vaak een aanschaf waar je meestal na een jaar alweer van terugkomt. Dan is er ook nog de tweedehands markt. Want voor een paar honderd euro koop je al een zogenaamde zijspanner. Dit zijn geweren waarbij de lucht die het kogeltje voortstuwt niet uit een drukbuis (perslucht) komt, maar gecomprimeerd wordt door het verrichten van het overhalen van de spanhevel. En die oudjes kunnen vaak nog héél lang mee, maar behouden hun waarde ook vrij goed. In het (mogelijke) geval je wel de stap gaat maken naar een duurder exemplaar, kun je deze meestal zonder (noemenswaardig) verlies doorverkopen zodat je dus geen desinvestering hebt gedaan.

Zijspanners zijn er in twee smaakjes. Om te beginnen zijn er de veerbuksen, zoals de Feinwerkbau 300 en Diana 75. Esthetisch misschien niet de meest mooie (om niet te zeggen, lomp ogende) geweren, maar ze schieten er niet minder om. Deze buksen beschikken over een (relatief) terugslagloos veersysteem dat een rustig schotbeeld garandeert, dit in tegenstelling tot de normale (recreatieve) veerbuksen. Dan is er nog de zogenaamde SSP (Single Stroke Pneumatic) zoals de Feinwerkbau 600-serie, Anschütz Super Air 2002, Steyr LG1 of de Walther LGM, LG1, LG2, LG90 en LG200-serie. Bij dit soort wapens wordt tijdens het spannen geen veer gecomprimeerd die een luchtcilinder moet voortstuwen, maar pers je lucht samen in een klein luchtreservoir. Het grote voordeel hiervan is dat (net als bij de duurdere PCP’s) er geen mechanische onderdelen zijn die in beweging komen zodra je de trekker overhaalt, maar alleen de samengeperste lucht vrijkomt die de kogel voortstuwt, waardoor er totaal geen terugslag is.

Ik heb een zwak voor die old-timers, laat ik dat maar even gezegd hebben. Dus misschien ben ik in dat opzicht wel iets bevooroordeeld. Maar uit ervaring kan ik je daardoor in ieder geval vertellen dat zo’n oude dame absoluut niet slechter hoeft te schieten dan een €3.500,- kostend nieuw wedstrijdgeweer. Ik ben weer begonnen met 10-meter luchtgeweer (opnieuw besmet geraakt kan ik beter zeggen) toen ik een oud wedstrijdgeweertje mocht overnemen van de vereniging waar ik lid was, voor een prijs waar ik geen ‘nee’ tegen kon zeggen, het symbolische bedrag van slechts €5,-. Het betrof een Feinwerkbau 300S uit 1977. Niet het meest mooie exemplaar, daar het geweer vele decennia dienst had gedaan als verenigingswapen. Maar daar lag voor mij ook de uitdaging, want om van die old-timers weer iets moois te maken is een andere hobby van mij. Na de nodige uren schuur, polijst en sleutelwerk had ik deze oude dame weer nieuw leven in geblazen, en er moest uiteraard ook even mee geschoten worden. Ik was eigenlijk aangenaam verrast over hoe fijn die oude veerbuks schoot, dus pikte ik na vele jaren de discipline luchtgeweer weer op.

Mijn volledig gerestaureerde Feinwerkbau (FWB) 300S uit 1977

Inmiddels schiet ik weer wedstrijden met een ander verenigingsgeweer dat ik overgenomen heb, een Anschütz Super Air 2002. Ook weer een old-timer die wat aandacht nodig had. Het fijne van dit geweer is dat het precies dezelfde kolf heeft als mijn kleinkaliber Anschütz 1907 wedstrijdgeweer en dat is perfect met trainen. Je hebt namelijk altijd hetzelfde in handen, ongeacht of je nu lucht- of vuur schiet, precies de reden van aanschaf ter vervanging van mijn Walther LG210, een ander zijspangeweer dat voor mijn lange armen en grote handen nèt wat te klein viel voor het goede. En aan deze 25 jaar oude Anschütz ben ik inmiddels helemaal verknocht. Ik haal er tijdens de training regelmatig 399 punten (uit het maximaal haalbare 400 voor liggend/knielend) mee. En om maar even aan te geven dat je zelfs met zo’n oud geweer nog prima mee kunt komen; met dit blijvertje heb ik in september van 2017 de hoogste score van 415,9 punten behaald en eindigde ik op de 1e plaats bij het NK 10-meter luchtgeweer knielend/liggend/3 houdingen in Deventer. Zo zie je maar, zo’n zijspanner staat nog steeds z’n mannetje tegenover al die peperdure en high-tech perslucht geweren. Goed voor de nodige verbaasde blikken en een leuke discussie achteraf in de kantine.

Mijn gerestaureerde Anschütz Super Air 2002 (SSP) waarmee ik het NK 10-meter liggend in 2017 heb gewonnen.

Wat je vaak hoort is dat zijspanners als nadeel hebben dat je na ieder schot weer uit je houding moet komen om het wapen opnieuw te spannen, in tegenstelling tot een PCP wedstrijdgeweer waarbij je alleen een klein hendeltje over hoeft te halen wat vaak met één vinger kan. Ik vind dit persoonlijk juist een voordeel, omdat het je verplicht beter na te denken over ieder schot en je houding. Deze manier van trainen heeft (voor mij in ieder geval) zeker z’n vruchten afgeworpen, want inmiddels schiet ik – als ik een slechte dag heb – 398 punten gemiddeld. Natuurlijk lonken die prachtige PCP matchwapens, maar ik vraag mij wel af of zo’n enorme investering zich gaat ‘terugverdienen’ in een hogere score.

Héél soms kun je een uitmuntend goed PCP wedstrijdgeweer kopen tegen een meer dan schappelijke prijs. Zo heb ik voor mijn zoon, die op zijn 8e het schietsport-virus ook heeft opgelopen, een schitterende Hämmerli AR50 gekocht. De afspraak was dat wanneer hij 273 punten uit 300 zou halen hij een eigen luchtgeweer zou krijgen. Omdat hij nog vrij jong is, blijft deze voorlopig nog even in mijn beheer en krijgt hij er alleen toegang toe wanneer we naar de schietvereniging gaan. Dit exemplaar was van een collega schutter op de vereniging geweest die er slechts €450,- voor vroeg, compleet met alle toebehoren. Altijd netjes in onderhoud geweest, hij was de eerste eigenaar en is altijd super zuinig op zijn spullen. Een mooi buitenkansje dus! Het enige nadeel is dat bij die oudere modellen de onderdelen soms niet meer te krijgen zijn en dat een perslucht cylinder uit de keur kan zijn (deze hebben een houdbaarheid van 10 jaar) of dat binnen enkele jaren is. Dit is alleen belangrijk als je officiële KNSA wedstrijden gaat schieten, maar voor trainingsdoeleinden is dat geen enkele beperking. Ben je zover dat je dat wel wil, dan kun je altijd voor de meeste exemplaren voor een paar honderd euro een nieuwe drukcylinder kopen. Reparaties kunnen overigens door een gerenommeerde wapensmit altijd wel uitgevoerd worden.

De Hämmerli AR50 van mijn zoon.

Dus voordat je de keuze gaat maken voor een eigen wedstrijdwapen, kijk ook eens naar die old-timers en laat je verrassen, want die oudjes kunnen nog steeds mouches melken en zijn zo solide gebouwd, dat ze nog héél lang meegaan en hoegenaamd niet slijten. En dat wat slijt, zijn veelal o-ringen die voor een paar euro zijn te vervangen.

Deel dit artikel via:

Richtkijkers uitgelegd
Regels m.b.t. vervoer en opslag wapens & munitie
Loading Likes...