Youtube start hetse tegen schietsport-kanalen

Youtube en Facebook zijn de afgelopen tijd druk bezig om pagina’s en kanalen waar wapens besproken worden, te sluiten. Hierbij wordt totaal geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld kanalen waar liefhebbers van luchtbuksen leuke zelfbouw projecten laten zien, maar ook kanalen en pagina’s waar schietsport gerelateerde aan bod komen. Klaarblijkelijk zijn beide tech giganten een anti-wapen campagne gestart waarbij totaal geen onderscheid gemaakt wordt tussen zaken die sportief en informatief zijn en werkelijk schokkende zaken die inderdaad geen plaats hebben op het internet.

Facebook is al langer bezig om pagina’s waar wapens besproken worden te blokkeren zodra zij iets te koop aanbieden. Dit is sinds kort verboden volgens de richtlijnen van het Social Media platform. In de VS zijn een aantal grote aanbieders van luchtdruk wapens al van Youtube verbannen, waaronder Pyramid Air, Hatsan USA en Airguns of Arizona, maar ook legio kanalen waar de schietsport besproken wordt. Ondanks dat wat ze tonen niets meer is dan wat er voor de luchtdruk hobbyisten allemaal te koop is, hoe veilig met (luchtdruk)wapens om te gaan en gigantische hoeveelheden informatieve productbeschouwingen, heeft de streaming video aanbieder – zonder hoor en wederhoor – besloten deze kanalen uit de lucht te halen, dit tot een ieders grote verbazing en ergernis. Zelfs een aantal Nederlandse en Belgische aanbieders van Airsoft artikelen zijn onlangs verbannen van Youtube, waaronder QTac Airsoft. Zonder enige waarschuwing besloot Youtube deze kanalen te sluiten en bij navraag waarom, geeft men geen gehoor behalve een reactie dat het kanaal gesloten is vanwege het schenden van de gebruikers-policy.

Bij nader onderzoek blijkt dat er in Google’s (welke eigenaar is van Youtube) advertentievoorwaarden het volgende staat vermeld:

Google-advertenties mogen niet worden geplaatst op pagina’s waarop wapens en wapenaccessoires worden verkocht, of waarop de verkoop hiervan mogelijk wordt gemaakt of wordt gepromoot. Hieronder valt onder andere de verkoop van munitie, wapenonderdelen, accessoires, pistolen, geweren, luchtbuksen, jachtgeweren, luchtdrukpistolen, blaaspijpen en verdovingswapens. Volgens dit beleid mogen er ook geen advertenties worden weergegeven op pagina’s waarop explosieven worden verkocht, met inbegrip van vuurwerk.

Deze heksenjacht kan een reactie zijn op de mass-shooting van 14 februari dit jaar op een school in het Amerikaanse Parkland, Florida, waarbij 17 mensen dodelijk getroffen werden door een doorgeslagen 19-jarige met een semi-automatisch vuurwapen. De sluitingen van de eerder genoemde kanalen valt in ieder geval opvallend samen met deze vreselijke gebeurtenis. Jammer dat zelfs de kanalen waarin recreatieve schutters en sportschutters enkel en alleen op een informatieve en leuke manier kunnen laten zien hoe geweldig onze sport is, niet langer de kans krijgen daartoe. En daarmee worden we wederom op een hoop geschaard met criminelen en terroristen, althans zo komt dat wel over met dit soort acties en dat is een kwalijke zaak.

Zowel Facebook als Youtube houden er jammer genoeg wel een dubbele moraal op na. Wanneer er lasterende teksten of smaad op te vinden is, ben je volslagen kansloos om dat er vanaf te krijgen zonder gerechtelijk bevel.

Deel dit artikel via:

Diopter glashouders, wel of niet toegestaan?
LTC-geweer meldt nieuwe regels
Loading Likes...