Zwitserland / Nederland: oude tradities herleven

Van 1984 tot 1998 werden er – geïnitieerd door de Nederlandse sportschutter Arie Snieder (✝ 2010), destijds lid van SV De Vrijheid te Bussum – vriendschappelijke uitwisselingswedstrijden georganiseerd tussen Zwitserse- en de Nederlandse schietteams. Door een afnemende belangstelling, hoofdzakelijk vanwege de hoge leeftijd van de deelnemers aan Nederlandse zijde, is deze prachtige traditie na 14 jaar in 1998 helaas tot een einde gekomen.

Tot nu, want op woensdag 3 oktober van 2018 reisde er na 20 jaar weer een team van 9 Nederlandse schutters onder de vlag van SSV De Eendracht te Barneveld (te weten; Gert de RIdder, Sjoerd Delsink, Jaap Bunt, Wil Peeters, Cor Deelen, Nico Storm, Paul van Soelen en Léon van Schie) onder leiding van organisator Rob van Zuuk af naar het Zwitserse plaatsje Zweisimmen om deze oude banden weer aan te halen en de traditie weer nieuw leven in te blazen. En met groot succes!

Na een enorm warm onthaal schoot het Nederlandse team gedurende 4 dagen diverse wedstrijden ondermeer in de schietaccommodaties van het Freischützengesellschaft St. Stephan en Sportschützen Boltigen. Uiteraard werd er ook voor de nodige gezelligheid en de innerlijke mens gezorgd met overheerlijke kaasfondues en gezellige raclette momenten. De oude vriendschap herleefde, als ware deze nooit weggeweest.

Het sportieve programma bestond uit diverse 50-meter kleinkaliber vrijgeweer wedstrijden, een 50-meter kleinkaliber geweer nachtwedstrijd, een 300-meter grootkaliber (vrij- en standaard-geweer) wedstrijd en het typisch Zwitserse Feldschiessen met militaire geweren op 300-meter, allen op diverse buitenbanen die de nodige hindernissen te bieden hadden zoals wind en wisselende lichtval.

Collage van de diverse buitenbanen.

Tijdens het Feldschiessen wisten de Nederlanders 4 prachtige medailles mee naar huis te nemen, een unicum. Gedurende de nachtwedstrijd behaalde schutter Cor Deelen van de 181 participerende schutters een prachtige 1e plaats bij het schieten van de zogenaamde Kranzkarten en schutter Wil Peeters behaalde een zeer respectabele 12e plaats met 194 punten bij het schieten op de Lehnwäldlistich (20-punts kaarten).

Van links naar rechts; Paul van Soelen, Gert de Ridder, Léon van Schie en Cor Deelen.

Aan het einde van deze prachtige week werd er door Michael Annen, secretaris van Sportschützen Zweisimmen – St. Stephan, een prachtige gegraveerde ‘klocke’ (een traditionele Zwitserse koeienbel) overhandigd als blijk van dank voor deze hervonden vriendschap. Het overhandigen van een ‘klocke’ is volgens Zwitsers gebruik blijk van de hoogst mogelijke waardering. En daarmee herleeft deze oude traditie tussen de Zwitserse en Nederlandse sportschutters weer.

Overhandiging van de klocke door Michael Annen, secretaris van Sportschützen Zweisimmen – St. Stephan, aan organisator Rob van Zuuk.

Eind november zal het Zwitserse team welkom geheten worden bij SSV De Eendracht in Barneveld voor een reeks vriendschappelijke wedstrijden op Nederlandse bodem.

Het Nederlandse team samen met het bestuur van Freischützengesellschaft St. Stephan.

Deel dit artikel via:

Intershoot 2019, inschrijving geopend
Kabinet wil inderdaad sportschutters etnisch gaan profileren
Loading Likes...